Centrul de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină

Centrul de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca este primul de acest fel din România.

 

 

Scop

c82.jpg

Centrul de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină al UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca oferă oportunităţi pentru învăţare şi antrenament pentru toate nivelurile de practică medicală, în majoritatea disciplinelor. Scopul final al funcţionării Centrului este reprezentat de creşterea siguranţei pacientului şi a siguranţei actului medical.
Noile metode de educaţie şi practică medicală bazate pe simulare permit câştigarea competenţelor şi atitudinilor medicale corecte, într-un cadru organizat, sub supravegherea instructorilor competenţi, dupa un program bine structurat şi, foarte important, fără riscuri asupra pacienţilor.
Prin expunerea progresivă a cursanţilor (studenţi sau medici) la diferite aspecte provocatoare ale activităţii medicale, similare cu ceea ce se întâlneşte în practica de zi cu zi, se vor reduce erorile şi va fi crescută calitatea actului medical.
Existenţa scenariilor complexe, interdisciplinare, va permite învăţarea lucrului în echipă şi al managementului situaţiilor critice.

Obiective:

c93.jpg
 • Asigurarea educaţiei şi trainingului practic bazat pe simulare medicală şi chirurgicală, precum și creșterea nivelului de dezvoltare profesională a cadrelor medicale
 • Îmbunătăţirea permanentă a sistemului educaţional medical prin folosirea celor mai eficiente metode de training, a celor mai performante echipamente şi tehnologii, astfel încât pacienţii să beneficieze de îngrijire medicală de vârf în condiţii de siguranţă maximă.
 • Folosirea tehnicilor şi echipamentelor de simulare medicală în scopul asigurării învăţării individualizate, atât la nivel cognitiv cât şi procedural.
 • Promovarea învăţării interdisciplinare şi a lucrului în echipă, îmbunătăţirea capacităţilor de comunicare şi creşterea profesionalismului.
 • Creşterea nivelului de educaţie medicală prin simulare, dezvoltând metode inovative de predare şi participând la studii şi cercetări în domeniu.
 • Colaborarea cu unităţile medicale şi cu structurile implicate în asistenţa medicală la nivel local şi naţional, în vederea creşterii siguranţei actului medical. Pe acelasi plan, se doreşte introducerea standardelor şi acreditărilor specifice diferitelor aspecte ale medicinei moderne.

Beneficiari:

c57.jpg

Centrul de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină se adresează urmatoarelor categorii de beneficiari:

 • Studenţii UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca.
 • Medicii rezidenti aflaţi sub coordonarea UMF Iuliu Haţieganu, în funcţie de specialitate şi curricula de pregatire.
 • Medicii ce îşi desfăşoară activitatea în Spitalele şi Centrele medicale din Judeţul Cluj.
 • Studenţii şi medicii din alte centre universitare din ţară şi din străinătate, prin participarea la cursuri specifice şi prin activităţi de colaborare educativa şi de cercetare.
 • Alte categorii de personal implicat în activităţi de urgenţă: pompieri, paramedici, militari, poliţişti, jandarmi, etc. Existenţa facilităţilor de simulare complexă va permite antrenamentul specific. Se vor putea simula diferite situaţii unde este necesară intervenţia rapidă şi coordonată atât a personalului medical cât şi a altor categorii de personal: accidente rutiere, incendii, accidente chimice sau biologice, etc.
 • Ministerul Sănătăţii şi Comisiile de specialitate centrale. În cadrul Centrului se vor putea organiza examene pentru obţinerea titlurilor de medic specialist sau primar în diferite specialităţi, în special în cele legate de activitatea de urgenţă (ATI, medicina de urgenţă, chirurgie. etc).
 • Firme publice sau private din domenii industriale şi de servicii legate de activitatea medicală, în vederea dezvoltării produselor şi echipamentelor specifice de tipul instrumentarului medical, biomaterialelor, biotehnologiilor, etc.

Structura

c94.jpg

Centrul de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină al UMF Iuliu Haţieganu este structurat modular, astfel încât să se beneficeze la maxim de spaţiul şi de facilităţile existente.
În cadrul acestei structuri modulare, există diferite laboratoare specifice fiecărei activităţi.
Numărul acestor laboratoare şi facilităţile existente sunt în continuă dezvoltare, în funcţie de limita de spaţiu şi de finanţare.

  • Laboratorul pentru manopere medicale de bază. Se adresează în special studenţilor şi medicilor rezidenţi aflaţi la începutul activităţii. În cadrul acestui laborator se pot învăţa tehnicile medicale de bază, astfel încat efectuarea acestora asupra pacienţilor să se facă în condiţii de siguranţă maximă. Facilităţile sunt reprezentate de programe de instructaj computerizate, echipamente (modele) şi instrumente capabile să simuleze în condiţii cât mai apropiate de realitate următoarele manopere: injecţiile (intramusculare, intravenoase), montarea perfuziilor, montarea sondelor vezicale la femei şi bărbaţi, montarea sondelor naso-gastrice, tuşeul rectal şi vaginal, îngrijirea şi pansamentul plăgilor.
   • Simulator pentru injecții - Suport simulator cu strat multiplu pentru exersarea tehnicilor de aplicare a injecției intradermice, subcutanate și intramusculare.
   • Manechin pentru intubarea nazogastrică şi îngrijirea traheală - proiectat pentru practica în îngrijirea pacienţilor cu probleme respiratorii şi a procedurilor de tratare gastro-intestinale cu acces nazal şi oral.
   • Mulaj pentru tratarea rănilor Seymour II - Mulajul este al unui pacient de 74 de ani şi permite exersarea tehnicilor de curăţare, clasificare, etapizare şi evaluare a rănilor.
   • Simulator pelvian feminin - Simulatorul în mărime naturală este o reprezentare corectă anatomic și tactil a pelvisului feminin, proiectat pentru examinare și diagnosticare a patologiilor și anormalităților.
   • Simulator pentru tușeul rectal - O reprezentare realistă a șezutului uman, cu anus și rect ce permit exersarea aptitudinilor de diagnosticare asociate tușeului rectal.
   • Simulator avansat de cateterizare, masculin și feminin - Aceste simulatoare permit învățarea procedurii de cateterizare uretrală și supra-pubiană pe o anatomie uretrală corectă, masculină și, respectiv, feminină. Cateterul întâmpină rezistența naturală de-a lungul uretrei până în vezică. Accesați această legătură pentru a vizualiza programul Laboratorului pentru manopere medicale de bază

Laboratorul pentru tehnici chirurgicale de bază

Laboratorul pentru manopere de urgenţă

   . Permite învăţarea pe simulatoare simple şi complexe a tehnicilor de resuscitare cardiorespiratorie, de management al căilor aeriene, de management general şi specific al pacientului traumatizat (imobilizare cervicală, reducere şi imobilizare în urgenţă a fracturilor, controlul sângerărilor active, defibrilare, transportul pacientului, etc). Simulatoarele permit învăţarea acestor tehnici atât pe pacienţi copii cât şi adulţi.

Accesați această legătură pentru a vizualiza programul Laboratorului pentru manopere de urgență

   • Manechin de resuscitare ResusciAnne SkillReporter - este un manechin adult de resuscitare cardio-respiratorie (RCR) ce se axează pe student prin raportarea în privința ventilației și flexibilității compresiei. În plus, poate fi inclusă practica de prim ajutor și descarcerare prin adăugarea membrelor opționale de prim ajutor și salvare, precum și a modulului de căi respiratorii.
   • Manechin de resuscitare copil – Resusci Junior Laerdal -  oferă pregătire realistă pentru resuscitarea unui copil. Are conformaţie completă şi poate folosi, în mod opţional, dispozitivul SkillGuide.
   • Ultimate Hurt - Manechin multi-funcţional pentru acordarea primului ajutor, descarcerare şi îngrijirea traumelor. Module de traumă pot înlocui modulele goale ale manechinului pentru a simula scenarii realiste de acordare a primului ajutor şi suport vital.
   • Chocking Charlie - este un tors de adult proiectat anume pentru a intrui studenții în aplicarea manevrei Heimlich. Anatomia naturală și reacția cu boluri simulate oferă instructorilor un instrument excelent pentru predarea și exersarea acestei tehnici de prim ajutor.
   • Manechin pentru gestionarea căilor respiratorii Laerdal - este alcătuit dintr-un trunchi şi cap uman care simulează complicaţiile reale ce pot să apară când se aplică o gamă variată de tehnici de intubare, ventilaţie şi aspiraţie.

Laboratorul pentru anestezie şi terapie intensivă

   . Permite simularea situaţiilor complexe unde este nevoie de suport vital avansat. Studenţii şi medicii pot învăţa manopere specifice: puncţia rahidiană, intubaţia dificilă, anestezia, monitorizarea intraanestezică, etc.

Accesați această legătură pentru a vizualiza programul Laboratorului pentru anestezie și terapie intensivă

   • Simulator de pacient Laerdal SimMan 3G - SimMan 3G reprezintă cea mai avansată generație de simulatoare medicale produse de Laerdal, fiind complet wireless, cu elemente ajutătoare integrate în corpul simulatorului, deosebit de avansat din punct de vedere tehnic și în același timp foarte ușor de folosit
   • Simulator de pacient Laerdal SimBaby - a fost în mod special proiectat pentru a îndeplini cerințele de instruire bazate pe scenarii de anestezie, suport avansat de viață pediatric și de proceduri pe căile respiratorii dificile. 
   • Simulatorul pentru suport vital avansat – Simulator ALS Laerdal - este un manechin de practică, interactiv, pentru simularea unei game variate de aptitudini pentru suportul vital avansat.
   • Manechin sugar pentru suport vital avansat – ALS Baby Laerdal - este proiectat pentru exersarea tehnicilor de resuscitare la sugari. Manechinul reproduce un sugar de trei luni cu o anatomie ce oferă maximum de realism în practică. De asemenea, asigură posibilitatea exersării aptitudinilor de resuscitare, inclusiv managementul căilor respiratorii, resuscitare de urgenţă profesionistă, acces venos şi monitorizare EKG
   • Simulator de pacient Laerdal SimMan - este un simulator de pacient avansat care permite învăţarea prin exerciţiu a tratamentului de urgenţă la pacienţi, solicitând lucrul în echipă. Prezintă o anatomie şi funcţii clinice naturale
   • Simulator electronic Laerdal VitalSim - este proiectat pentru a fi utilizat în practica medicală din cadrul medicinii de urgenţă şi îngrijire. Poate fi folosit cu diferite tipuri de manechine pentru a simula semnele vitale precum respiraţia, pulsul, presiune arterială, EKG, sunetele cardiace, pulmonare şi abdominale. Se pot genera şi sunete vocale.
   • Tors pentru puncţie venoasă centrală - Cel mai realist instrument pentru învăţarea pucţiei arteriale, manechinul permite exersarea tehnicilor de acces intravenos atât pentru intervenţii cardiace avansate cât şi pentru gestionarea traumelor. Manechinul a fost proiectat anume pentru atingerea scopurilor educaţionale în programele de instruire.
   • Braț avansat pentru puncție venoasă - Acest simulator este ideal pentru exersarea aptitudinilor legate de puncția venoasă, venesecție și aplicarea branulei IV pe o platfromă realistă și ușor de folosit.

Laboratorul pentru ultrasonografie

   . Permite învăţarea prin simulare a ecografiei de bază, a ecografiei în urgenţă, a ecografiei intervenţionale (puncţii ghidate ecografic, biopsii, etc). 
   • Ecograful GE Healthcare Venue 40 - Sistemul ecografic Venue 40 este proiectat pentru proceduri în chirurgie, medicină de urgență, terapie intensivă și îngrijirea sistemului muscular și osos. Venue 40 oferă posibilitatea diagnosticării rapide și ghidării acului într-o varietate de proceduri, inclusiv acces vascular, aspirație, blocarea nervilor, injecții terapeutice, biopsiere și îngrijierea venelor.
   • Simulatorul ecografic avansat MedSim UltraSim - permite personalului medical să-și dezvolte și rafineze aptitudinile de scanare și interpretare ecografică într-un mediu controlat și fără pacienți reali. Utilizatorii UltraSim efectuează examinări ecografice "virtuale" prin scanarea unui manechin ce reproduce un tors uman și accesarea datelor ecografice ale unor cazuri reale înregistrate sondei în raport cu zona examinată. Când sonda se mișcă, imaginea de pe ecran se Modifică, oferind o experiență de scanare ecografică autentică. Accesați această legătură pentru a vizualiza programul Laboratorului pentru ultrasonografie

Laboratorul de endoscopie

   - Permite învăţarea diferitelor manopere endoscopice simple şi complexe: gastroscopii, colonoscopii, bronhoscopii, hemostaza endoscopică, colangiopancreatografie endoscopică retrogradă, etc.

   • Simulator combinat de endoscopie şi bronhoscopie Simbionix GI-BRONCH Mentor - este o platformă combinată de realitate virtuală pentru simularea practicii în endoscopia gastro-intestinală şi bronhoscopia flexibilă. În plus, Simulatorul asigură o gamă variată de activităţi pentru formarea abilităţilor precum şi a procedurilor clinice, de la abilităţi endoscopice de bază până la proceduri avansate precum Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP) și ecografia endoscopică (EUS). Accesați această legătură pentru a vizualiza programul Laboratorului de endoscopie
  • Laboratorul de obstetrică. Permite învăţarea naşterii normale şi patologice. Accesați această legătură pentru a vizualiza programul laboratorului de obstetrică
   • Simulator de naștere PROMPT - permite instructorilor să prezinte eficient situaţiile complexe asociate cu naşterea iar participanţii pot exersa aptitudinile necesare pentru o asistarea cu succes a unei naşteri. Simulatorul oferă posibilitatea vizualizării manevrelor şi a efectelor lor asupra fătului prin existenţa unui abdomen detaşabil.
  • Laboratorul de tehnici chirurgicale avansate, chirurgie minim invazivă şi microchirurgie. Permite învăţarea tehnicilor chirurgicale din diferite specialităţi chirurgicale prin folosirea simulatoarelor dedicate, a diferitelor programe software, a modelelor sintetice şi biologice. În cadrul laboratorului sunt simulate condiţiile reale din blocurile operatorii şi pot fi efectuate intervenţii chirurgicale diferite: chirurgie laparoscopică digestivă (colecistectomii, chirurgia obezităţii, colectomii, etc.), chirurgie laparoscopică ginecologică, chirurgie ORL, chirurgie ortopedică (artroscopie), chirurgie urologică (nefrectomie), microchirurgie, etc. Accesați această legătură pentru a vizualiza programul acestei săli

Sala de intervenții chirurgicale pentru simulare și operații pe animale

   - Permite învăţarea tehnicilor chirurgicale din diferite specialităţi chirurgicale prin folosirea simulatoarelor dedicate, a diferitelor programe software, a modelelor sintetice şi biologice. În cadrul laboratorului sunt simulate condiţiile reale din blocurile operatorii şi pot fi efectuate intervenţii chirurgicale diferite: chirurgie laparoscopică digestivă (colecistectomii, chirurgia obezităţii, colectomii, etc.), chirurgie laparoscopică ginecologică, chirurgie ORL, chirurgie ortopedică (artroscopie), chirurgie urologică (nefrectomie), microchirurgie, etc. 

  • Sistemul endoscopic Karl Storz SMARTCART - oferă numeroase caracteristici inovatoare pentru eficiență și ergonomie în aplicarea procedurilor, precum și siguranța pacientului și utilizatorului. Echipamentul instalat este alcătuit din insuflator electronic, sursă de lumină rece Xenon Nova 175, dispozitiv de înregistrare a date or AIDA compact NEO, unitate de Electrochirurgie Autocon II 400, tehnologie artroscopică Powershaver SL, sistem unitar pentru Neurochirurgie și chirurgie spinală Unidrive S III ECO, sistem video Image 1 Hub, sistem de irigare și arpirație Duomat și insuflator Unidrive GYN.
  • Aparat de anestezie Dräger Fabius Plus - este un aparat compact a cărui structură modulară asigură combinarea unei ventilaţii de calitate cu o flexibilitate şi o capacitate integratoare superioare. A fost proiectat pentru a asigura o gamă largă de opţiuni şi accesorii, care permit configurarea aparatului conform cerinţelor fiecărui utilizator.
  • Simulator laparoscopic Simbionix LAP Mentor - este o platformă de exersare a tehnicilor laparoscopice la orice nivel şi din orice disciplină, inclusiv ginecologie, urologie şi chirurgie generală. Tehnologia superioară permite simularea unor proceduri laparoscopice complexe, foarte asemănătoare cu situaţiile reale, într-un mediu de siguranţă.
  • Sistem de iluminat Brechtold Chromophare E650 - este un sistem de iluminat eficient care foloseşte surse luminoase halogene BRITe într-un sistem perfect adaptabil şi flexibil pentru necesităţile sălii de operaţii. Tehgnologia optică folosită asigură o lumină puternică, uniformă şi estomparea umbrelor.
  • Masă pentru intervenții chirurgicale - Masă ajustabilă, din inox, cu drenaj și suporturi pentru echipamentele necesare unei intervenții chirurgicale.
  • Microscop chirurgical Leica M320 - îmbină calitatea optică cu iluminarea LED și tehnologia imagistică HD. În plus, este flezibil și usor de manevrat.
  • Microscoape Zeiss - De la o bună putere microscopică și până la fiabilitatea de ajustare a microscopului, învățarea utilizării acestuia devine foarte simplă. Toate funcțiile și operațiunile pot fi învățate rapid. Ajustarea ergonomică și flexibilitatea unghiului vizual, precum și adaptabilitatea la diverse sisteme electrice, sunt caracteristici utile aler acestui microscop. Accesați această legătură pentru a vizualiza orarul acestei săli

Contact

Tipărire

c12 

Adresa: 400337, Str. Gh. Marinescu nr. 23, etaj I, Cluj-Napoca, Cluj.

Prof. dr. Crișan Nicolae – director -
Ing. Țicolea Gheorghe – șef birou Tehnic Simulare - 

Regulamentul privind accesul și utilizarea laboratorului de tehnici avansate, chirurgie minim invazivă și microchirurgie din cadrul CAPSM poate fi descărcat accesând acest link

Regulamentul pentru vizita în cadrul CAPSM poate fi descărcat accesând acest link

Anexa 11 la HS 10 din 27 octombrie 2022 - Taxe în cadrul Centrului de Aptitudini practice și Simulare în Medicină (CAPSM)

Anexa 12 la HS 10 din 27 octombrie 2022 - Modificări tarife închiriere spații amfiteatre și a altor spații din universitate

Formulare

Cerere de organizare a unei vizite la Centrul de simulare şi aptitudini practice

Formular rezervare sală